Boterkoek

Ingrediënten:

2 eieren
250 gram zachte roomboter
250 gram suiker
250 gram bloem
50 gram amandelschaafsel
Boterkoek kun je het beste maken in een lage vierkante bakvorm.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter met de suiker en mix 1 ei en het zout erdoor. Voeg hier vervolgens de bloem aan toe en kneed er een soepel deeg van. Vet de bakvorm in en leg voor de zekerheid een bakpapiertje op de bodem. Duw het deeg in de vorm. Kluts het ei en bestrijk hiermee het deeg. Strooi tenslotte het amandelschaafsel over de koek. Bak de boterkoek in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Pannenkoeken met roomijs en chocoladesaus

Ingrediënten:

200 gram bloem
2 eieren
500 ml melk voor de pannenkoeken
snufje zout
boter
100 ml melk voor de chocoladesaus
3 eetlepels slagroom
120 gram pure chocolade
2 eetlepels suiker
1 beker vanilleroomijs

Bereiding pannenkoeken:

Doe de bloem in de beslagkom, maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Voeg 200 ml melk toe en roer het beslag met de garde of mixer glad. Schenk al roerend de resterende 300 ml melk erbij, Voeg het zout toe. Bak de pannenkoeken.

Bereiding chocoladesaus:

Verwarm 100 ml melk met de slagroom en de suiker en voeg al roerend de chocolade toe. Roer tot de chocolade is gesmolten en je een gladde saus krijgt.
Schep wat ijs op de pannenkoeken en giet de chocoladesaus erover.

meergranenbroodmix

Roggebrood

Ingrediënten:

200 gram bloem
150 gram roggemeel
6 gram zout
10 gram bruine suiker
1 eetlepel bruine stroop
210 ml water
4 gram gist
bakken in broodbakmachine, instellen op wit brood, korsttype medium, goed laten afkoelen voor het snijden

Oranjecake

Ingrediënten:

125 ml zonnebloemolie
175 gram suiker
2 eieren
250 gram wortel, geraspt
150 gram rozijnen
sap en rasp van een sinaasappel
250 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
2 theelepel kaneelpoeder
½ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel zout

Bereiding oranjecake:

Mix de zonnebloemolie en de suiker in een kom. Klop er één voor één de eieren door. Schep er de geraspte wortel en de rozijnen door. Roer het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp erdoor. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, het kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout. Schep het wortelmengsel erdoor en doe het beslag in een ingevette cakevorm of tulband. Bak de cake in 1 uur en 15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 150 graden gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en stort hem direct uit de vorm om af te laten koelen op een taartrooster. Versier de cake eventueel met een vrolijk lint of oranje glazuur.